Presentationerna av upphovsmännen bakom Digispår fortsätter! Den här gången är det helhetsarkitekten Anu Ylä-Pietiläs tur.

Hur länge har du arbetat i projektet? Hur blev du involverad i Digispår?

Jag började i projektet i oktober 2021. Eftersom jag har lång erfarenhet av arkitekturuppgifter blev jag tillfrågad om att delta i arkitekturuppgifterna i början av Digispårs utvecklings- och verifieringsfas. Under åren har jag fungerat som helhetsarkitekt i ett statligt verk, i finansministeriet och i olika konsultuppdrag. Jag hade redan viss kunskap om järnvägssektorn, men i Digispår har jag kunnat fördjupa mig i järnvägarnas själsliv verkligen grundligt.

Berätta mer om din arbetsuppgift.

Min viktigaste uppgift hittills har varit att leda och vara medlem i scenarioarbetsgruppen. För närvarande är jag projektingenjör i ToTo-projektet (implementeringsfasens implementeringsplan), bl.a. för att definiera den 10-åriga vägkartan för implementeringsfasen samt som helhetsarkitekt delta i arkitekturgruppen där beskrivningar produceras för implementeringsfasen.

Vad tycker du är mest intressant i projektet?

Digispår-projektet är inte enbart en teknisk förändring, utan medför förändringar av verkligen många saker inom järnvägssektorn – man kan till och med tala om ett kulturellt genombrott. Det känns verkligen meningsfullt att vara med om att planera och genomföra ett så stort förändringsprojekt.  Intressant blir projektet också av att det gör det möjligt att lära känna yrkesmän i toppklass, både finländska och utländska.

Vad gör du på fritiden?

Jag är totalt besatt av hästar. Jag började rida regelbundet för 7 år sedan och sedan dess har jag inte bara ridit utan också lärt mig hur man tränar hästar, ”rider från marken” samt hästens rörelsemekanik. Hemma har jag också en fågelhund som ser till att jag får min vardagliga motion.