Digispår-projektet deltog i det till järnvägssektorn riktade evenemanget Rata 2025 i Tammerforshuset, där våra experter presenterade viktiga teman och framsteg i projektet. I den här berättelseserien, ”Skörd från Rata 2025-evenemanget”, kommer vi att presentera innehåll från anföranden som Digispår-anställda har hållit.
I takt med att Digispår-projektet fortskrider övergår Finland till ett för Europa gemensamt, modernt, radiobaserat tågkontrollsystem (ERTMS). Detta innebär betydande förändringar av säkerhetsanordningar längs banan, passagekontroll för rullande materiel och även systemen för trafikstyrning. En nyckelroll i förnyelsen är kravhantering, vilket Digispår-projektets expert Pekka Mäkinen höll ett anförande om under järnvägsdagarna.
Kravhanteringens betydelse accentueras i alla faser av Digispår-projektet. Kravhantering är en avgörande faktor eftersom den styr planeringen, fungerar som grund för leveransavtal och skapar en grund för testning och godkännande av system. Kravhanteringen i Digispår styrs av en kravhanteringsplan som bland annat täcker:
- Kravens struktur, spårbarhet och innehåll: hur kraven uppstår och hur det kan säkerställas att kraven uppfylls.
- Granskning och godkännande – validering av krav som en del av projektets fortskridande.
- Avtalsändringar som en del av förändringshanteringen: hur ändringar av krav hanteras och omsätts i praktiken.
- Samarbete med systemleverantörer: för att säkerställa att alla parter uppfyller kraven på överenskommet sätt.
- Programvarustöd till tester och rapportering: digitala verktyg utgör stöd under hela kravhanteringens livscykel.
I sitt arbete utnyttjar Digispår standarden EN50126, som fastställer kraven på funktionssäkerheten hos järnvägssystem. Denna standard säkerställer att allt utvecklingsarbete uppfyller högsta säkerhets- och kvalitetskriterier.
”Flera faktorer kommer att påverka Digispår-projektets kravhantering i framtiden. Digispår-projektet kommer att sträcka sig fram till år 2040. Innan dess kommer exempelvis kraven för godkännande av banor sannolikt att ändras. Att hantera flera olika faktorer förutsätter en heltäckande och dynamisk kravhanteringsprocess som kan anpassas till förändrade förhållanden och behov allteftersom projektet fortskrider”, säger Mäkinen.
