Digispår-projektet deltog i det till järnvägssektorn riktade evenemanget Rata 2025 i Tammerforshuset, där våra experter presenterade viktiga teman och framsteg i projektet. I den här berättelseserien kommer vi att presentera innehåll från anföranden som Digispår-anställda har hållit, kallad ”Skörd från Rata 2025-evenemanget”.

I centrum för riskhanteringen under Digispårs utvecklings- och verifieringsfas är hantering av risker med anknytning till järnvägssystemets säkerhet och funktionalitet, i enlighet med kraven i CSM-förordningen, kommissionens genomförandeförordning om den gemensamma säkerhetsmetoden för riskvärdering och riskbedömning. Under Rata-evenemanget fick vi en omfattande förståelse för riskhanteringen i Digispår-projektet under ledning av våra experter Miikka Uotila och Arja Kivinen.

I Digispår-fallet är riskhanteringen exceptionellt omfattande och innefattar bland annat teknikförändringar och nya operativa procedurer. Dessutom måste man i riskhanteringen, som utgör ett gränssnitt, ta hänsyn till de granskningar som måste utföras i projektets olika processer, t.ex. granskningar av funktionssäkerheten och cybersäkerheten. Digispårs riskhantering är organiserad i delhelheter och även CSM-riskerna (risker som påverkar järnvägssystemets säkerhet) hanteras i delhelheter, såsom instruktionshelheten, radionätlösningen samt behörigheter och utbildningar. Därigenom kan de förändringar som kommer med Digispår identifieras och bedömningen av deras betydelse kan genomföras systematiskt och grundligt.

Riskinformationshanteringen ett stöd för projektets framgång

Digispår-projektets hantering av riskinformation är en viktig faktor för att det rikstäckande och långsiktiga projektet ska lyckas. I takt med att projektet fortskrider är det viktigt att se till att all relevant riskinformation kommuniceras till intressentgrupper och att lärdomar också överförs till de kommande projektfaserna. Till stöd för detta har Digispår utvecklat en handlingsmodell för riskhantering, som utvecklas kontinuerligt efter projektets behov.

Riskhanteringen sker i nära samarbete med implementeringsprojektet EKA, så att lärdomarna kan utnyttjas effektivt i de framtida implementeringsfaserna. Därigenom säkerställs att järnvägssystemets säkerhet bibehålls på hög nivå under hela projektet.

”Erfarenhet och kunnande inom riskhantering och tillhörande dokumentering samt gemensamma operativa procedurer och verktyg för riskhantering spelar en viktig roll i riskhanteringsprocesserna och den i processerna ingående informationshanteringen i detta stora och långsiktiga projekt, i vilket flera olika parter deltar”, konstaterar Miikka Uotila och Arja Kivinen i sin presentation.

WhatsApp Image 2025 02 19 at 12 46 31
YTM-riskienhallinnan-yhteensovittaminen-allianssihankkeen-riskienhallintaan-Digiradassa.pdf