Digispår-projektet deltog i det till järnvägssektorn riktade evenemanget Rata 2025 i Tammerforshuset, där våra experter presenterade viktiga teman och framsteg i projektet. I den här berättelseserien, ”Skörd från Rata 2025-evenemanget”, kommer vi att presentera innehåll från anföranden som Digispår-anställda har hållit.
Digispår-projektet för med sig en betydande förändring för järnvägssektorn, vilket förutsätter helt ny kompetens hos alla aktörer inom sektorn. Det nya europeiska tågkontrollsystemet ETCS (European Train Control System) tas i bruk i Finland på det första kommersiella banavsnittet (EKA) på sträckan Tammerfors–Björneborg/Raumo, vilket för många yrkesverksamma inom järnvägssektorn blir den första kontakten med det nya systemet. Digispår vill försäkra sig om att alla kommer med på resan.
”ETCS är inte enbart en teknisk förnyelse, utan innebär också en förändring av arbetssätt och livscykelhantering. Digispår betonar gemenskap, kontinuerligt lärande och experimentkultur, så att förändringen kan genomföras smidigt och effektivt”, konstaterade Jari Ruotsalainen och Jaana Koivuniemi, Digispår-projektets experter, i sitt anförande.
Utbildningsbehov och kompetensutveckling
Under 2023 genomförde Digispår en analys av utbildningsbehovet för EKA-banan, med en kartläggning av befintliga kunskaper som behövs för yrkesuppgifterna och en bedömning av framtida kompetensbehov som förändringen till ETCS-systemet för med sig. Trafikledning, operatörer och underhållspersonal för säkerhetsanordningar identifierades som de för förändringen viktigaste yrkesgrupperna.
Under 2024 undersökte Digispår olika utbildningsmodeller och förde dialog med sektorns organisationer. När det gäller utbildningsmodellerna har det för EKA:s del nåtts överenskommelser med trafikledning, lokförare och underhållspersonal för säkerhetsanordningar.
”En del av organisationerna har förmåga och vilja att utbilda själv, förutsatt att organisationens utbildare och arbetsinstruktörer ges tillräcklig information och färdigheter i utbildarutbildningarna. Vissa organisationer behöver mer stöd och hjälp för att utbilda sin personal”, konstaterar Jari och Jaana.
Mångskiftande utbildningslösningar
Digispår koordinerar EKA:s utbildningshelhet. Utbildningar tillhandahålls exempelvis av utbildnings- och läroanstalter som är godkända av myndigheterna, leverantörer av utrustning till EKA och eventuellt även av Digispårs specialister. I utbildningarna strävar man efter mångfald och inkluderande metoder, vilket kan innebära exempelvis självstudier i en webbmiljö, mer traditionell klassrumsutbildning och praktiska övningar.
Uppföljining och utvetckling
Under 2025 färdigställer Digispår implementerings- och uppföljningsmodellerna för utbildningarna. En kontinuerlig dialog med sektorns organisationer och med myndigheterna är av största vikt, och respons kommer att samlas in ända från planeringsstadiet fram till tiden efter ibruktagningen. Utöver utbildningens kvalitet kommer det att utvärderas om den givna utbildningen ger tillräcklig kompetens för att delta i arbete på ETCS-banan.
