Digispår-projektet deltog i det till järnvägssektorn riktade evenemanget Rata 2025 i Tammerforshuset, där våra experter presenterade viktiga teman och framsteg i projektet. I berättelseserien ”Skörd från Rata 2025-evenemanget” presenterar vi innehåll från anföranden som Digispår-anställda har hållit.

”Ända från början har kärnan i Digispår-projektet varit att utnyttja moderna tekniklösningar. I projektet har man strävat efter att identifiera utvecklingsriktningar inom tekniken, för att undvika att lösningar visar sig vara temporära. Detta långsiktiga tillvägagångssätt har lett till att Digispår inte bara följer utvecklingen utan också stakar ut riktningen för hela järnvägssektorn”, konstaterade Jari Pylvänäinen och Juha Lehtola i sin presentation.

Anförandet innefattade en genomgång av konkreta faktorer som gör det möjligt att tala om Digispår som en teknisk pionjär och en vägvisare för hela Europa.

Digispår är först i Europa med att säkerhetstesta nya lösningar

Under de senaste åren har det i Digispår-projektet genomförts flera anskaffningar av tekniska lösningar som ännu inte har implementerats i övriga Europa.

Finländska Mipro Oy levererar tågens styrdon för utdelar (Object Controller, OC) till den första kommersiella bandelen (EKA) på sträckan Tammerfors–Björneborg/Raumo. Tågens styrdon för utdelar är enheter som används i järnvägssystem för kontroll och styrning av bangårdsobjekt, såsom växlar, järnvägssignaler och annan banutrustning. OC-systemet fungerar som en slags mellanled mellan det centrala säkerhetssystemet (CSS, Central Safety System) och bangårdsobjekten längs själva spåret.

Styrdonet för utdelar kommer att baseras på gränssnittet Eulynx, det öppna gränssnittets väg mot det europeiska systemet för tågkontroll, ETCS-arkitekturen. Det centrala säkerhetssystemet levereras av Siemens Oy, vilket gör det möjligt att som första land i Europa genomföra säkerhetstester av funktionen hos Eulynx-gränssnittet tillsammans med olika utrustningsleverantörer.

Nya moderna tekniklösningar utnyttjas i Digispår

Med HTD-lösningen (Hybrid Train Detection) kan blocksträckor implementeras programmässigt. För att HTD ska fungera på ett säkert sätt är övervakning av tågintegriteten (TIM, Train Integrity Monitoring) nödvändig, eftersom man med de programmässigt implementerade blocksträckorna inte fysiskt kan upptäcka om en eller flera vagnar lämnas kvar under resan. HTD ger betydande kapacitetsfördelar utan att det krävs att alla tåg är utrustade med TIM-systemet.

”Från HTD är det relativt enkelt att i framtiden gå över till ett system där övervakningen av att spåret är fritt helt kan överges och man kan övergå till ett skydd som baseras på bestämning av tågets position”, berättar Juha Lehtola.

Med Digispår byggs det i infrastrukturen in en beredskap för systemet ATO GoA2, som redan testas på banavsnittet Tammerfors–Björneborg/Raumo. ATO GoA2 innebär att det fortfarande finns en förare på tåget, men att hans/hennes uppgifter begränsas till att starta tåget och låsa upp dörrarna, medan automatiken ansvarar för körning och stannande.

Pilottestning av ny radionätslösning i Digispår

Syftet med banavsnittet EKA mellan Tammerfors och Björneborg/Raumo är att för tågens kommunikation använda en radionätslösning i vilken kommersiella nätförbindelser utnyttjas. Lösningen har utvecklats av det skälet att till skillnad från andra länder har Finland, med stöd av en dispens beviljad av EU, använt det nationella myndighetsnätet Virve för tågens kommunikation i stället för GSM-R-nätet. Dispensen har blivit beviljad att gälla tills FRMCS tas i bruk. Att bygga ett separat kommunikationsnät på 5G-nivå enbart för järnvägstrafiken skulle kosta hundratals miljoner euro.

Syftet med den implementering som görs på EKA-banan är att visa att det är möjligt att även i övriga Europa införa den lösning som pilottestas i Digispår-projektet.

”Som summan av alla de ovannämnda faktorerna har Digispår avancerat mot ett modernt tekniskt järnvägssystem för kommersiellt bruk. Besluten grundas på Finlands behov och hela sektorn stöder projektets fortskridande. Detta har väckt intresse på andra håll i Europa, eftersom Finland djärvt har tagit på sig rollen som pionjär. Digispår inte bara följer utvecklingen utan skapar också framtiden och pekar ut riktningen för hela järnvägssektorn”, konstaterar Jari Pylvänäinen.

WhatsApp Image 2025 03 18 at 14 38 59 2