Digiradan operointikonsepti toimii keskeisenä työkaluna uuden aikakauden rautatiejärjestelmän rakentamisessa. Se mahdollistaa tehokkaan, turvallisen ja yhtenäisen järjestelmän toteuttamisen kansallisesti ja osana eurooppalaista rataverkkoa.
Suomen rautatiejärjestelmä siirtyy vaiheittain kohti eurooppalaista junankulunvalvontajärjestelmää (ERTMS), modernia radiopohjaista ETCS-järjestelmää (European Train Control System) sekä automaattista junaliikennettä (ATO). Digiradan toteutusvaiheen keskeinen kulmakivi on operointikonsepti, joka luo yhtenäisen viitekehyksen tulevaisuuden rautateiden operoinnille.
Operointikonsepti on käytännössä dokumentti, jolla määritellään, kuinka uusi järjestelmä liittyy laajempaan rautatiejärjestelmään ja millä tavoin se vuorovaikuttaa muiden järjestelmän osien kanssa. Se ohjaa järjestelmää koskevien vaatimusten ja ohjeiden laadintaa varmistaen, että tekninen toteutus tukee operatiivisia tavoitteita. Yhdenmukainen ylätason dokumentti mahdollistaa järjestelmän eri osien rinnakkaisen kehittämisen ilman, että jokaisen osa-alueen kehittäjän tarvitsee hallita koko järjestelmän yksityiskohtia.
”Riskienhallinnan prosessin ja toimintatapojen määritteleminen on tällä hetkellä työn alla. Järjestelmän kokonaisturvallisuuden varmistaminen on tärkeää ja siten riskienhallinnan tulee olla osa jokaista työvaihetta aina esiselvityksistä lopullisiin järjestelmän vaatimuksiin”, painottaa Ida Ravimo, ETCS ja turvalaitteet -työkokonaisuuden osion vetäjä.
Operointikonsepti tukee myös tulevien käyttö- ja kunnossapito-organisaatioiden suunnittelua ja auttaa tunnistamaan tarvittavat muutokset. Sen avulla voidaan optimoida operatiivinen tehokkuus koko järjestelmässä.
Tekniset selvitykset tarjoavat toteutuskelpoisia ratkaisuja
Operointikonseptin ja teknisten selvitysten välinen tiivis yhteistyö on ratkaisevaa: operointikonsepti määrittelee, kuinka järjestelmää halutaan operoida, ja tekniset selvitykset tarjoavat siihen toteutuskelpoisia ratkaisuja. Toisaalta, mikäli tekniset selvitykset tuovat esiin operointikonseptista poikkeavia toteutustarpeita, dokumenttia päivitetään ja vaikutukset arvioidaan. Tällä tavoin varmistetaan, että järjestelmän operatiivinen ja tekninen kehitys kulkevat käsi kädessä.
”Teknisten selvitysten osalta työ on käynnistynyt alkuvuoden aikana. Tällä hetkellä työn alla ovat tiimin järjestäytyminen, muutama esiselvitys, tulevien selvitysten aiheiden ja keskinäisten riippuvuuksien määrittely sekä operointikonseptin kanssa yhteisen aikataulun tarkentaminen”, kertoo Ravimo.