Redan från början har Digispår-projektets mål varit att genom innovation och pionjärarbete skapa möjligheter till ny affärsverksamhet och export åt företag. Nu bär insatserna frukt, då den i Finland utvecklade kompetensen och sakkunskapen har öppnat dörrar till världens marknader. WSP:s finländska experter exporterar för närvarande sitt kunnande till Europa, Nord- och Sydamerika samt Nya Zeeland.

När Digispår-projektet grundades 2019 och utredningar med anknytning till ETCS (European Train Control System) började genomföras samt grunden byggas till det nya tågkontrollsystemet, anslöt flera av Proxions (numera en del av WSP) experter till projektet, bland annat för att utföra de första arkitekturbeskrivningarna. Teknikerna och implementeringssätten var helt nya för alla, men de finländska experterna tog sig djärvt an utmaningen. Målet var att lära sig tillsammans, utforska och börja finna en ny lösning som skulle vara den bästa för Finland.

Hos Proxion och i Digispår-projektet fanns det en tydlig vision om framtiden och en stark vilja att förändra världen. Det är därför Proxion djärvt gick med i projektet, investerade i att rekrytera experter och utveckla kompetens. Bland annat var Proxion först i Finland med att ta in radionätsexperter med Nokiabakgrund i järnvägssektorn och grundade sitt eget ETCS-konstruktörsteam.

”Utan modet hos Proxions huvudägare samt Digispår och det stöd som projektet tillhandahåller skulle vi inte ha utvecklats till den nivå där vi är idag. Vi tog risker, provade nytt och deltog i att utveckla sektorn. Lösningarna gick inte alltid som vi hade planerat dem, men slutresultatet har varit en succé”, säger Mikko Saarinen, sektordirektör för järnvägstrafik och banplanering hos WSP.

Finländsk kompetens exporteras till världens metropoler

År 2024 blev Proxion en del av WSP. Företagsaffären skapade ett enormt antal nya internationella möjligheter för de experter som är involverade i Digispår-projektet. Som en del av det globala WSP, 72 800 personer, steg kompetensen hos Proxions experter till ett ännu högre värde.

”Företagsaffären var ett banbrytande ögonblick. Vi fick möjlighet att presentera oss för WSP:s globala ledningsgrupp i Berlin, och de var förundrade över hur sådan spetskompetens kan komma från Finland”, säger Mikko.

”Genom företagsaffären insåg vi snabbt hur omfattande och unik vårt expertkollektiv är. Våra internationella kollegor började be oss delta i globala projekt, och snabbt var finländsk know-how ett försäljningsargument för WSP:s kunder runt om i världen”, säger Lauri Aarnio, affärsverksamhetsdirektör för banteknik hos WSP.

En internationellt stor referens har varit den utredning av täckningen och räckvidden hos kommersiella radionät som har gjorts i Digispår-projektet över hela det finländska järnvägsnätet, till vilken Proxion levererade mätsystemen och utförde mätningarna. Inget motsvarande har gjorts någon annanstans.

Baserat på den kompetens som har byggts upp i Digispår-projektet och arbetet tillsammans har skapat en internationell exportprodukt i Finland. Finländska experter erbjuder konsultation på olika håll i Europa, samt bland annat i Nya Zeelands ETCS-projekt, planeringen av Chiles tunnelbanesystem och 5G-radionätslösningen för New York Metro.

Exporten ger också ny kunskap till Finland

Internationella projekt handlar inte enbart om att exportera kompetens globalt, utan medför också ny kunskap tillbaka till Finland. Internationella uppdrag ger WSP:s experter möjlighet att växa och utvecklas, och för med sig värdefull erfarenhet till finländska projekt.

”Internationella uppdrag motiverar våra medarbetare och vi är glada över att kunna erbjuda dem betydelsefulla projekt. Den kompetensutveckling som har uppnåtts i samarbetet i Digispår-projektet har gett Finland möjlighet att fostra nya spetskompetenser och ta den befintliga spetskompetensen ännu längre”, säger Mikko.

”WSP:s exempel visar att Digispår inte bara är ett utvecklingsprojekt för finländsk järnvägstrafik, utan en port ut i världen. Det är ett bevis på hur kompetens som har utvecklats i Finland kan uppnå global skala och forma morgondagens trafiklösningar runt om i världen”, säger Jari Pylvänäinen, projektchef för Digispår.