Digiradan tekijöiden esittelyt jatkuvat! Tällä kertaa vuorossa on kyberturvallisuusasiantuntija Antti Alestalo.
Mitä teet työksesi ja mikä on roolisi Digirata-hankkeessa?
Toimin kyberturvallisuusasiantuntijana ja suunnittelemme tiimimme kanssa Digiradan kyberturvallisuutta. Tämä kattaa paljon eri osa-alueita alkaen vaatimusten määrittelystä eri osajärjestelmille aina tietoturvatestauksen suunnitteluun ja projektin eri ryhmien tukemiseen kyberturvallisuuden suhteen. Lisäksi paljon työtä tehdään eri kumppanien kanssa, kuten liikkuvan kaluston omistajien ja operoijien, Väyläviraston ja Traficomin kanssa. Jatkossa ensimmäisen rataosan toteutuksen alkaessa, työ tulee keskittymään toimittajan kanssa työskentelyyn ja rakennettavaan järjestelmään. Merkittävä komponentti on myös langaton viestintäratkaisu, jota tiimimme on suunnitellut yhdessä Digiradan tietoliikennetiimin kanssa.
Kuinka pitkään olet työskennellyt hankkeen parissa? Miten päädyit Digirataan mukaan?
Olen ollut mukana kehitys- ja verifiointivaiheen alusta, eli noin kaksi ja puoli vuotta. Päädyin Digirataan alun perin toisen projektin seurauksena, jossa tein arvion Riihimäki-Tampere-radan uuden turvalaitejärjestelmän kyberturvallisuudesta. Nykyinen kumppanini Welado otti tämän jälkeen yhteyttä ja kysyi, haluaisinko osallistua Digiradan tekemiseen heidän kauttaan.
Mikä on sinusta hankkeessa mielenkiintoisinta?
Uuden opettelu. Vaikka olen kokenut kyberturvallisuuden asiantuntija, olen joutunut opettelemaan paljon uutta rautateistä ja ETCS-järjestelmästä (European Train Control System, eurooppalainen junien kulunvalvontajärjestelmä). Tähän kokonaisuuteen pitäisi sitten osata upottaa oma noin 15 vuoden kokemus kyberturvallisuudesta.
Mitä teet mieluiten vapaa-ajallasi?
Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat juoksu, sulkapallo, kiipeily, pyöräily, tietokonepelit ja sukellus. Näistä viimeksi mainittu sukellus on ehkä mieluisin, mutta valitettavasti lämpimät vedet ovat kaukana kotirannasta.