Digirata-hankkeen tavoitteena on alusta alkaen ollut luoda innovoinnin ja edelläkävijyyden kautta yrityksille mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan sekä vientiin. Nyt ponnistelut kantavat hedelmää, sillä Suomessa kehitetty osaaminen ja asiantuntemus ovat avanneet ovia maailman markkinoille. WSP:n suomalaiset asiantuntijat vievät parhaillaan osaamistaan Eurooppaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Uuteen-Seelantiin.
Kun Digirata-hanke perustettiin vuonna 2019 ja ryhdyttiin tekemään ETCS:ään (European Train Control System) liittyviä selvityksiä sekä rakentamaan pohjaa uudelle junankulunvalvontajärjestelmälle, hankkeeseen tuli mukaan useita Proxionin (nyk. Osa WSP:tä) asiantuntijoita tekemään muun muassa ensimmäisiä arkkitehtuurikuvauksia. Teknologiat ja toteutustavat olivat kaikille täysin uusia, mutta suomalaiset asiantuntijat tarttuivat haasteeseen rohkeasti. Tavoitteena oli yhdessä oppia, tutkia ja lähteä etsimään uutta ratkaisua, joka olisi paras Suomelle.
Proxionilla ja Digirata-hankkeella oli selkeä näkemys tulevaisuudesta ja vahva halu muuttaa maailmaa. Siksi Proxion lähti rohkeasti mukaan hankkeeseen investoiden asiantuntijoiden palkkaamiseen ja osaamisen kehittämiseen. Proxion perusti hyvin varhaisessa vaiheessa oman ETCS-suunnittelutiimin sekä toi muun muassa rautateille ensimmäisenä Suomessa Nokia-taustaisia radioverkko-osaajia.
“Ilman Proxionin pääomistajan rohkeutta sekä Digirataa ja hankkeen tarjoamaa tukea emme olisi kehittyneet sellaiselle tasolle, jolla tänä päivänä olemme. Otimme riskejä, kokeilimme uutta ja otimme osaa alan kehittämiseen. Aina ratkaisut eivät menneetkään niin kuin olimme suunnitelleet, mutta lopputulos on ollut menestys”, sanoo raideliikenteen ja ratasuunnittelun sektorijohtaja Mikko Saarinen WSP:ltä.
Suomalaista osaamista viedään maailman metropoleihin
Vuonna 2024 Proxionista tuli osa WSP:tä. Yrityskauppa loi valtavasti uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia Digirata-hankkeessa mukana olleille asiantuntijoille. Osana maailmanlaajuista yli 70 000 hengen WSP:tä Proxionin asiantuntijoiden osaaminen nousi entistä suurempaan arvoon.
“Yrityskauppa oli käänteentekevä hetki. Pääsimme esittäytymään WSP:n globaalille Rail & Transit johtoryhmälle Berliinissä, ja he olivat ihmeissään siitä, miten Suomesta voi tulla tämän kaltaista huippuosaamista”, sanoo Mikko.
“Yrityskaupan myötä huomasimme nopeasti, miten kattava ja ainutlaatuinen asiantuntijayhteisömme on. Kansainväliset kollegamme alkoivat pyytää meitä mukaan globaaleihin projekteihin, ja pian suomalainen osaaminen oli myyntivaltti WSP:n asiakkaille ympäri maailmaa”, sanoo raideteknologioiden liiketoimintajohtaja Lauri Aarnio WSP:ltä.
Tähän mennessä suomalaista asiantuntijuutta on päästy tarjoamaan muun muassa eri puolille Eurooppaa, Uuden-Seelannin ETCS-kehitykseen sekä Chilen metron järjestelmäsuunnitteluun. Lisäksi WSP: suomalaiset asiantuntijat ovat olleet keskustelemassa New Yorkin metron 5G-radioverkkoratkaisusta.
Yksi kansainvälisesti iso referenssi on ollut Digirata-hankkeessa tehty kaupallisten radioverkkojen kattavuuden ja kuuluvuuden selvitys koko Suomen rataverkon laajuudella, johon Proxion toimitti mittausjärjestelmät ja suoritti mittaukset. Vastaavanlaista ei ole tehty muualla.
Vienti tuo myös uutta osaamista Suomeen
Kansainväliset projektit eivät ole pelkästään osaamisen viemistä maailmalle, vaan ne myös tuovat uutta tietotaitoa takaisin Suomeen. Kansainväliset tehtävät tarjoavat WSP:n asiantuntijoille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä sekä tuoda arvokasta kokemusta suomalaisiin projekteihin.
“Kansainväliset tehtävät motivoivat henkilöstöämme, ja olemme iloisia, että voimme tarjota heille merkittäviä projekteja. Digirata-hankkeessa yhteistyössä saavutettu osaamisen kehitys on antanut Suomelle mahdollisuuden kasvattaa uusia kärkiosaajia sekä viedä nykyistä kärkiosaamista vielä entistä pidemmälle”, sanoo Mikko.
“WSP:n esimerkki osoittaa, että Digirata ei ole vain suomalaisen rautatieliikenteen kehityshanke, vaan se on portti maailmalle. Se on osoitus siitä, miten Suomessa kehitetty osaaminen voi saavuttaa globaalin mittakaavan ja muokata tulevaisuuden liikenneratkaisuja ympäri maailmaa”, sanoo Fintrafficin Digiradasta vastaava johtaja Jari Pylvänäinen.