Suomen rautatieliikenne on suuren murroksen edessä. Vuosi 2025 käynnistyi merkittävällä päätöksellä, kun eduskunta myönsi Digirata-hankkeen toteutuksen käynnistämiseen 10 miljoonan euron valtuuden ja miljoonan euron määrärahan vuodelle 2025. Samassa yhteydessä valtio sitoutui koko 15-vuotisen projektin läpivientiin. Tämä tarkoittaa, että Väylävirasto ja Fintraffic Raide Oy aloittavat yhdessä koko Suomen rataverkon kattavan turvalaitteiden, junien kulunvalvontajärjestelmän ja liikenteenohjaus sekä -hallintajärjestelmien uudistamisen.

Toteutusvaiheen käynnistyminen ei ole pelkästään Digirata-hankkeen virstanpylväs, vaan myös laajempi investointi Suomen liikennejärjestelmään. Nykyinen kulunvalvontajärjestelmä on tulossa elinkaarensa päähän, eikä sen ylläpitäminen ole mahdollista infrastruktuurin tai liikkuvan kaluston osalta teknisesti eikä myöskään EU-sääntelyn osalta. Digirata-hanke on välttämätön korvausinvestointi, jotta valtion rataverkon liikenne voi jatkua nykyisellä tavalla myös tulevaisuudessa. Hankkeen kustannusarvio on noin 1,2 miljardia euroa vuosille 2025–2040.

Digirata-hanke myös mahdollistaa Suomen junaliikenteen kehittämisen digitalisaation avulla. Modernisointi mahdollistaa osaltaan tehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän rautatieliikenteen. Vanhojen radanvarsilaitteiden poistaminen ja uusien digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto vähentävät häiriöherkkyyttä ja parantavat järjestelmien toimintavarmuutta. Kyberturvallisuutta vahvistetaan muun muassa siirtämällä teknisiä järjestelmiä keskitetysti valvottuihin konesaleihin, mikä selkeyttää ja tehostaa järjestelmien hallintaa.

Samalla uudistus parantaa rautateiden täsmällisyyttä ja tehokkuutta. Automaatio ja digitalisaatio optimoivat liikennettä, vähentävät henkilökustannuksia ja tuovat energiasäästöjä. Myöhästymisiä aiheuttavat tekniset viat vähenevät ja niistä palautuminen normaaliin toimintaan nopeutuu, jolloin matkustajille sekä elinkeinoelämälle voidaan tarjota luotettavampi ja kilpailukykyisempi liikennejärjestelmä. Digirata-hankkeen tuomat hyödyt ulosmitataan pitkälti uuden junaliikenteen hallintajärjestelmän avulla, johon Fintraffic suunnittelee investoivansa 200 miljoonaa euroa seuraavan 15 vuoden aikana.  

Toteutusvaihe tarkoittaa myös sitä, että Suomi vahvistaa paikkaansa eurooppalaisessa rautatiekehityksessä. Digirata-hanke noudattaa EU:n asettamia uusimpia vaatimuksia ja standardeja sekä tuo Suomen rataverkon teknisesti lähemmäs Keski-Eurooppaa. Tämä vahvistaa osiltaan Suomen kansainvälisiä yhteyksiä ja parantaa Suomen logistista kilpailukykyä. Digiradassa rakennetut ratkaisut ja osaaminen tuovat hankkeessa mukana oleville yrityksille merkittävää vientipotentiaalia. Suomi toimii myös kokoaan suurempana vaikuttajana EU-sääntelyn kehittämisessä kustannustehokkaampaan suuntaan ja Suomen aktiivisempi ote on otettu kiitoksin vastaan EU:n rautatiesektorilla.

Digirata ei ole pelkästään investointi infrastruktuuriin, vaan se on myös strateginen valinta turvallisen, tehokkaan ja kestävän rautatieliikenteen puolesta. Nyt alkava toteutusvaihe on yksi askel kohti nykyaikaista, turvallista ja tehokasta rataverkkoa, joka palvelee sekä matkustajia että elinkeinoelämää pitkälle tulevaisuuteen.  

Sanna Järvenpää
Fintrafficin raideliikenteenohjauksen toimitusjohtaja

Esa Sirkiä
Väyläviraston Digirata ja liikenteenohjauksen hankinta -osaston johtaja